While doing a medical spa facility, for a couple in Orlando, Florida, they became so interested and excited about the building we were doing, that they asked us to design their house around some of the same wellness principles.  What they wanted from us was an eco sensitive design, that would integrate a higher recognition and involvement of fitness and nutrition.  They wanted a home that would help them lead a healthier lifestyle.

Linebreak

One of the features of the beautiful 3 acre property that they had purchased was that it fronted a lake. As the clients were very athletic, we decided to create a zero edge pool, that is a backdrop to the house  From the inside of the house, looking out toward the lake, this reflective pool becomes a mirror of the lake and provides an endless water edge.  The entire family, the husband, wife and their children, loved massage , so we created a massage pavilion that floats in the center of the zero edge pool.  Not only is it functional, but it can also be a fun little escape.

Linebreak

The whole house centers around, and opens up to the pool and the views of the lake beyond.  The home is an “L” configuration that holds the edges of the pool and is divided into zones.  The more public domain is like a very large open loft with a two story living room that uses clerestory light and louvred shading devices to mitigate the hot southern Florida daylight. The L shaped wing contains private functions and bedrooms.  The outdoor space centers around a fire pit and jacuzzi with steps leading down into the zero edge pool.

Linebreak

Stairs from the living room lead you to the master bedroom spa suite.  It contains a full on spa with experiential shower, couples soaking tub, a makeup counter, and his and hers changing areas.  A bridge provides access over to a fitness pavilion above the garage, which includes an outdoor hydrobath for moon viewing. The fitness area contains light free-weights, and cardio-vascular equipment. Sliding glass panels can be opened so that the entire pavilion takes advantage of natural breezes and the dramatic view of the lake beyond.

Linebreak

Robert D Henry Architects

Linebreak

Some of the sustainable principles used in the house include a “green roof” planted with sedums which provides additional insulation during the heat of the summer.  We also added natural ventilation through clerestory operable windows in the two story living room and the spa pavilion, with circulating fans.  This dramatically reduces any requirement for cooling.  Throughout we integrated LEED certified materials.

Linebreak

Water . . . light . . . peace . . . tranquility.  This spa house provides wellness for it’s inhabitants and sustainability for the environment.

Linebreak

Robert Henry
roberthenry@rdh-architects.com
www.rdh-architects.com
212.533.4145